A Nemzetgazdasági Minisztérium beszámolója szerint azt tervezik, hogy 2017-től online korszakba lép az automaták piaca. A változástól nemcsak a költségvetés pozitív irányba való változását remélik, hanem azt is, hogy tisztességessé válik a piac mind a versenyt, mind a szereplőket illetőleg.

Az étel- és italautomatákat már korábban regisztrálták, ennek köszönhetően valamelyest fehéredett a szektor, ám az elmúlt időszakban becslések szerint legalább ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely illetgálisan és/vagy a közterhek megfizetése nélkül üzemelt.

Tervek szerint az étel- és italautomatákat a pénztárgépekhez hasonlóan a NAV-hoz kötnék be, ezzel az értékesítési adatok online jutnának el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Így a szektor szereplői nem tudnák eltitkolni a bevételeiket, nem tudnának trükközni, nem tudnának a közterhektől illegális módon megszabadulni.

Az automaták felügyeletét egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automata felügyeleti egység látja el, amelyet a berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódva kell beépíteni. A rendeletnek köszönhetően a NAV-nak pontos adatai lesznek a gépek forgalmáról. Az információkat összevetheti az adózótól érkező bevallási adatokkal, ami segíti az esetlegesen eltitkolt bevételek feltárását és a gazdaság fehérítését. A NAV a felügyeleti szolgáltatón keresztül kapja meg az automata értékesítési adatait. A felügyeleti szolgáltatót a fővárosi kormányhivatal metrológiai hatósága veszi nyilvántartásba.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyekről a felügyeleti szolgáltató úgy nyilatkozik, hogy fizikailag nem láthatóak el automata felügyeleti egységgel - olvasható a közleményben.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó: topceg.info.hu)